Úplněk 23. listopadu 2018

 

Budeš v pořádku, bouře nevydrží věčně. F. Moises

Fernando Moises

Úplňkový pátek bude dle astrologické konstelace náročný. Připravme se na velký výdaj energie, nespavost, únavu a propady nálady. Věci nemusí jít podle našich představ a mnozí si vzájemně z nepozornosti zhatí plány. Tak jsem postrašila a teď podrobněji.

Co se vlastně při úplňku děje? V první řadě si musíme dát dohromady, co se dělo-vynořilo při novoluní 7. listopadu, kdy v jeho symbolu byla tvář mladé usměvavé dívky.

 

Novoluní 7. listopadu

 

Nov byl vlastně pěkně aspektován. Měl trigon k Neptunu a sextil k Plutonovi. Tedy dostatek sil pro ovlivnění nálady ve společnosti, připomenutí vizí ale i četných šaleb a mámení. Neptun „vypustil“ mlhu. Pluton zdařile a prakticky sekunduje tím, že vše halí do hávu osudu. Tlačí na to, abychom vše brali smrtelně vážně a to i to, co o čem si myslíme, že je blbost. To je taky třeba brát vážně. Co potom vznikne? Ostré soudy a hodnocení, která se zakousnou do masa, ale krev přitom neteče. Bodejť by tekla, když se k lizu dostali upíři soudů a hodnocení, vysávající vše pod maskou láskyplné péče o náš život.

Zalistujme v novinách a podívejme se na to, co se kolem novoluní dělo. Jen namátkou:

 

– Premiérka Británie oznámila, že dohodu o Brexitu bude mít do konce listopadu. No, hádají se v Londýně s Corbynem pěkně, tak uvidíme, co jí Juncker a další umožní. Je to významné, neboť za touto dohodou je potenciální možnost odchodu dalších zemí. Od novoluní se už začalo i u nás nahlas mluvit o tom, jak o odchodu vážně uvažují Poláci. To je však záležitost delšího rázu. My hledáme jen to, co je tenhle měsíc.

– Pražané mají nové vedení, které má prý jasné plány hlavně kolem infrastruktury. Snad konečně přijde i na to, jak integrovat Prahu do zbytku republiky.

– O hladomoru v Jemenu se jen mluví a čísly se připomíná kolik tam asi umírá lidí. U nás Ježíškova vnoučata dostávají plnou náručí, až pod tíhou darů dávajících zkolaboval server. Kéž by se to přeneslo i na další fenomény, aby se napravily křivdy těch, co stojí v ústraní společnosti.

– Představitel Bílého domu, prezident Trump se pustil do novinářů a od novu s nimi bojuje. Pro nás nic neznámého. Novináři si tento měsíc užívají opravdu výslunní, ve kterém se i běžný čtenář dozví, co je a není novinářská etika. Ovšem výsledek je, že co hlas to nový etický kodex.

– Babiš jel do Bruselu mimo jiné představit Junckerovi plán na řešení migrace, aby posléze řešil migrování ve vlastní rodině. Jak symbolické a vlastně smutné, neboť se na všem napásly zas emoce a odsudky, které mnohé očistili, neboť je opět jasné, kdo je nehorší nepřítel státu. Nejsme to my, je to on, co pod rouškou noci klade květiny. Co ovšem čekat od toho, co řídí stát jako firmu? Úsporu časem přeci. Veřejný prostor se zaplnil hodnocením toho, kdo a jak, co dělá, a skoro zahlušil připomínku těch, kteří padli, kteří bojovali a demonstrovali, prostě prakticky něco dělali, aby lidem kolem nich a po nic bylo líp. Zajímavé v tomto kontextu je, kdo se nám od novoluní nenápadně nabízí a ukuje nám svůj „čistý“ fíkový list. Všímáte si?

– Facebook přiznal, že ho v Barmě používali k vyvolání etnického násilí. Jak překvapivé,že?

– Nakonec pan Zimola při novu odešel z vedení ČSSD, která při úplňku odejde z hlasování o důvěře vládě. Nejdřív myš a pak celá loď, vkrádá se na mysl.   

 

 

Osobní-vnitřní práce

 

Příklady ze společenské sféry by nás měly vést k nám samotným. Položme si otázku:

Co se vynořilo za téma v našem vnitřním světě po novu 7. listopadu?

Jak jsem s tímto tématem naložila/l při první čtvrti 15. listopadu?

Pěkně juknout do diářů, notýsků a deníků…co na vás vypadne? Je to důležité. Neblázněte, že si nic nepamatujete. Hledejte a najdete své téma.

Stejně jako světlo Slunce osvěcuje povrch Měsíce, tak i světlo vědomí může prorazit tmu automatismů, nevědomého chování a ukázat nám, jak svou tělesnou schránku, duši a ducha opatrujeme a spravujeme. Nuže, odvahu! Konstelace není nijak příznivá. Dá se očekávat, že se zapotíme, ale toho nelitujme, ani se toho dopředu nesnažme vyvarovat. Při úplňku si totiž můžeme sáhnout na to, co se nás drží jako osina …, co nás jen tak nepustí a vůči čemu je třeba najít novou strategii. Hlasitě se rozjede vnitřní i vnější masáž na téma, co bychom měli dělat a neděláme, co bychom si měli myslet a nemyslíme, co bychom měli kupovat a nekupujeme. Pozor na to, abychom si pod tlakem nespletli víru s marketingovým tahem a nezaměnili touhu po spiritualitu se stánkem s rychlým občerstvením. Nečekejme, že nám úplněk přinese pohodu, odsune do propadliště dějin naše starosti nebo ty, kteří se nám nelíbí. Nečekejme, že nám v rovině společensko-kulturní nastaví zadnici nějakého „hodného“ politika, který to s námi myslí dobře. Je třeba přestat koukat na zadky kohokoli. Obrátit pohled zdola nahoru. Přestat se šťourat ve vlastní řiti a podívat se na oblohu, kde svítí něco víc, než jen mrtvé, neživé těleso, nazývající se Měsíc. (A to i kdyby bylo zataženo, vážení!)

Měsíc je souputník nejvěrnější. Má schopnost učit nás, že život není lineární, ale cyklický, že prožívání přítomného okamžiku v sobě nese všechny časy, které byly a budou a že on, Měsíc, nás v této záležitost rozhodně neopouští. Stále nám připomíná, kdo je naším zdrojem, v jakém si vůči zdroji stojíme úhlu, tedy jaký máme se zdrojem vztah. Zdrojem je hvězda – Slunce, která je napojená do vztahů svých blízkých hvězd, a ty zas do hvězdokup a ty do naší galaxie a ta do galaktických kup a ty do dalších celků až po nad-kupu Laniakeu, která pluje Vesmírem. Jsme energií nepodobnou energii Slunce a galaxií. Měsíc odráží světlo Slunce a říká, že už bychom podle toho měli konečně žít.

 

Při úplňku tedy nechme volně projít tíseň, neklid, nudu, ale i vzrušení, zápal prostě jakékoliv emoce. Pozorujme je. O co se v našem těle a mysli snaží? Kam nás tlačí? Dovolme si ten luxus, že je necháme být, že proti nim nepůjde, nebo naopak že jim případné nadšení nebudeme doslovně „žrát“. Po úplňku se rozhlédněme a podívejme se, k čemu nás stav přivedl. Co jsme objevili? Možná zjistíme, že to, co začalo při novu, nám ukazuje další tvář, kterou jsme neznali. A to je úspěch, to je oč tu běží! Vidět danou záležitost z více úhlů, neboť takový pohled může vést k odstupu, pochopení a uvolnění tvůrčích sil, které má každá bytost, neboť je zrozena do hmoty a ta, je pro tvorbu naprosto nejstabilnější a nejoptimálnější matérií. Užijeme si chvil, kdy se budeme litovat, či spílat na osud, nebo se nad někým něčím rozčilovat, neboť to je projev energie. Neztotožňujme se však s emocemi a nedělejme pod jejich vlivem rozhodnutí. Výbuchy emocí jsou neopracovanou matérií, kterou můžeme světlem našeho vědomí očistit.

Úplněk nám nabídne zase možnost poznat, na jakých principech stavíme, jak jednáme a čemu přikládáme váhu. Prakticky nám Slunce při úplňku řekne, že je třeba najít vůli se setkávat a oživovat hodnotu toho, co je pro nás důležité. Měsíc připomene, že máme-li vhodnou techniku (ano, říkám techniku – lidskou činnost či produkt lidské činnosti), pak můžeme pozorovat i to, co se zdá být skryté našim zrakům. A to je napětí úplňku a to je drama kvadratur, které v listopadu svírá – najít správnou techniku, kterou se podíváme pod povrch toho, s čím jsme vstoupili do vztahu.

U Slunce stojí při úplňku také Jupiter. Jupiter, jak dobře víme, mimo jiné často vede k osobní pýše. (Alá, já jediný jsem věci prokouknul, vím víc než druzí, patřím mezi ty pravé, já jsem lepší, jiný…) Bacha na pýchu. Jak se jí vyvarovat? Těžko. Snadněji jde dělat vše proto, aby nás pýcha neovládala a zůstala kdesi na pozadí. To znamená hlídat důraz, s jakým cokoliv říkáme, píšeme a děláme. Pyšní lidé tlačí na pilu. Ti, co mají pýchu přivázanou svou vůlí k řetězu, řežou tak dlouho, jak to pila a dřevo umožní. Důležitý je pro ně proces. Proces je vzrušující, netoliko výsledek. Výsledek je pro ně jen metou, která pomáhá na cestě, ale se kterou se po jejím dosažení neztotožňují.

 

Píši si to proto, že sama takto přemýšlím a snažím se konat a taky pro K. P. , která chtěla vědět o úplňku, ale já, zaměstnaná jinou prací, nestihla horoskop pro tento týden. Od novu mám taky ve hře „své drobné“ a sleduji své strachy a klamy, co se mne snaží udolat.

 

Milé čtenářky a čtenáři, nejednejme pod přívalem emocí, pozorujme a důvěřujme životu, neboť život je překvapivě náš přítel.

Vše dobré astroložka Martina Lukášková

 

PS:Zcela nohama na zemi – Aplikujeme krémy určené k léčení alergických reakcí, kožních obtíží, svalových problémů. Účinné budou zábaly na ruce pro zjemnění pleti. Lymfatické masáže. Stimulace akupunkturních bodů na chodidlech může být účinná a spustit potřebný léčebný proces. Půst během úplňku neuškodí!